Jullie trouwreportage: meer dan alleen foto’s

Van de eerste kennismaking tot en met het afleveren van het album; het maken van jullie trouwreportage is veel meer dan de fotografie alleen.

Het is een reis, met aan het eind een uniek eindproduct als resultaat: de blijvende herinneringen aan één van de mooiste dagen uit jullie leven, weergegeven in een handgemaakt trouwalbum uit eigen atelier.

Dat betekent dat ik ook in de aanloop naar jullie trouwdag en het proces erna klaar sta voor jullie, en de ervaring als geheel zo prettig mogelijk wil laten verlopen.

Graag vertel ik op deze pagina wat meer over de verschillende fasen van het maken van de trouwreportage.

Voorafgaand aan de bruiloft

Voorafgaand aan iedere boeking vindt er altijd een geheel vrijblijvende kennismaking plaats. Dat gebeurt vaak hier in mijn kantoor aan huis in Bussum waar ook voorbeeld albums zijn in te zien, maar dit kan ook goed online worden gedaan.

Het doel van zo’n kennismaking is niet alleen dat jullie je vragen en wensen kunnen bespreken, maar ook om te kijken of er een wederzijdse klik is. Het is belangrijk dat jullie je op je gemak voelen bij de fotograaf die uiteindelijk de hele dag samen met jullie en de gasten doorbrengt. Daardoor kunnen jullie zorgeloos van de dag genieten en kan ik doen waar ik goed in ben: alles mooi en ongedwongen in beeld brengen!

Als jullie besluiten met mij in zee te gaan, wat ik natuurlijk van harte hoop, krijgen jullie van mij heldere en duidelijke documentatie waarin alles duidelijk staat genoteerd. Bij akkoord hierop gaat er in de agenda een dikke rode cirkel om jullie trouwdatum.

In de aanloop na de bruiloft sta ik beschikbaar voor vragen of advies over bijvoorbeeld de planning, tips voor leveranciers (uit mijn netwerk ken ik veel videografen, maar ook bijvoorbeeld visagisten, artiesten, etc.) of andere zaken. Enkele weken na de bruiloft stuur ik een online vragenformulier waarbij ik jullie vraag om de laatste planning en alle relevante details van de dag te noteren. Zo kan ik me optimaal voorbereiden op die ene belangrijke dag: de bruiloft.

De dag van de bruiloft

Op de dag zelf is het belangrijk dat jullie en de gasten lekker kunnen genieten; om de foto’s hoef je je totaal geen zorgen te maken! Uiteraard is het in het begin even wennen, een fotograaf of zelfs twee om jullie heen, maar al snel val ik al helemaal niet meer op.  Een positieve instelling en prettige aanwezigheid helpt hierbij zeker. Regelmatig krijgen we te horen dat mensen ons totaal niet als storend hebben ervaren tijdens een bruiloft, en dat vat ik op als een mooi compliment!

Maar uiteindelijk draait het natuurlijk om de fotografie.

Ik maak foto’s waar echte emotie en sfeer in zit, en die je het gevoel geven er daadwerkelijk bij te zijn. Voor mij draait een bruiloft om verbinding tussen mensen, en dat is wat ik graag laat zien. Wat ik graag wil is een verhaal vertellen. Jullie en de gasten spelen daarin een belangrijke rol, maar ik fotografeer net zo goed details en overzichten om het verhaal compleet te maken.

Soms werk ik alleen, maar zeker bij de wat langere en grotere bruiloften neem ik graag mijn vaste ‘second shooter’ mee. Op deze manier kunnen we meer momenten vastleggen en vanuit verschillende hoeken fotograferen.

Het grootste deel van de dag ben ik zo onopvallend mogelijk bezig om dit verhaal te vertellen, maar natuurlijk kan er ook tijd gemaakt worden voor groepsfoto’s en een aantal mooie foto’s van jullie tweeën. Op deze momenten neem ik de leiding en geef aanwijzingen waar nodig, maar wel op een manier die voor jullie prettig is. Vrijwel niemand is het gewend om voor de camera te staan, en dat hoeft ook helemaal niet. Ik leg echte momenten tussen jullie vast, en die combineer ik met creatieve composities en spannend gebruik van licht.

Bij voorkeur fotografeer ik ieder onderdeel van de dag, zodat het verhaal zo compleet mogelijk is. En ieder deel van de dag heeft weer z’n eigen karakter en mogelijkheden voor het maken van mooie beelden. De sfeer van verwachting en een klein beetje spanning in de ochtend is weer compleet anders dan de uitgelaten sfeer tijdens een feest, of de lading met emotie van de mooie woorden tijdens speeches bij het diner. Het betekent niet per sé dat ik van ‘s ochtends heel vroeg tot diep in de nacht aan het fotograferen moet zijn: bij de voorbereidingen is het prima als ik daar van het laatste deel wat beelden schiet, en ‘s avonds bij een feest of uitgebreid diner is de openingsdans plus een uurtje impressie vaak ook ruim voldoende.

Na de bruiloft

Het feest is afgelopen, de gasten zijn naar huis, en jullie gaan misschien wel lekker op huwelijksreis. Voor de meeste mensen die betrokken zijn bij jullie bruiloft is het werk dan klaar, maar voor mij ligt er nog een belangrijke taak: de verwerking en bewerking van jullie foto’s en het maken van een foto album!

Dit is een heel belangrijk proces en onderdeel van de trouwreportage, en één waar ik alle aandacht en nodige tijd in stop. Hoe goed de foto’s ook zijn; als deze fase niet goed wordt uitgevoerd, is het eindresultaat ook niet mooi.

Maar ik vind het ook belangrijk dat jullie niet te lang hoeven wachten om alvast wat te zien. Daarom lever ik binnen een week na de bruiloft alvast een spectaculaire ‘sneak preview’ slideshow op muziek aan, met een aantal highlights van de dag op muziek. Niet alleen leuk voor jullie, maar ook leuk om te delen met familie en vrienden.

Om ervoor te zorgen dat jullie foto’s de aandacht krijgen die ze verdienen, neem ik per seizoen een maximum aantal bruiloften aan. Zo kom ik qua planning nooit in de problemen en kan ik mijn focus goed richten op jullie specifieke bruiloft.

Vier weken na de bruiloft lever ik de volledige online gallery met jullie bruiloft aan, en een eerste ontwerp van het fotoalbum wat online is in te zien. Jullie kunnen vanaf dat moment alle beelden al downloaden, en rustig naar het album ontwerp kijken. Willen jullie nog beelden wisselen, dan is dat mogelijk. Pas als jullie tevreden zijn hiermee en een kleur en cover optie hebben gekozen voor het album gaan wij aan de slag met de productie hiervan. Hier nemen we 8 weken de tijd voor, aangezien het gehele proces handwerk is en dit zorgvuldig gedaan moet worden.

Met de aflevering van het album is daarmee ook jullie trouwreportage compleet en hebben jullie een prachtige en tastbare herinnering aan jullie trouwdag, waar niet alleen jullie zelf maar ook familie, vrienden en mogelijke toekomstige generaties van kunnen genieten.

Lees de ervaringen van eerdere bruidsparen