Als trouwfotograaf is het erg belangrijk je te blijven ontwikkelen. Er is altijd iets nieuws te leren en dat is goed voor je creativiteit en uiteindelijk ook de bruidsparen die wij als trouwfotografen vastleggen. Mijn mening is dat als je denkt dat je niets meer kunt leren, het tijd is met pensioen te gaan ;)

Vorig jaar was ik in Texas voor de Foundation Workshop, een loodzware maar bijzonder enerverende workshop gericht op trouwfotografen die hun journalistieke skills willen verbeteren. Dit jaar kreeg ik de kans om de BallsOut workshop van Lanny en Erika Mann uit Canada bij te wonen, die werken onder de naam TwoMann Studios en wellicht op dit moment wel de allerbeste trouwfotografen ter wereld zijn (vorig jaar eindigden zij allebei bovenaan het eindklassement van Fearless Photographers, en dat zegt wat!).

TwoMann’s werk is een mix van journalistieke en artistieke beelden die mij erg aanspreekt, en ik bewonder hen vooral omdat ze een unieke stijl hebben weten neer te zetten in korte tijd.

Lanny en Erika zijn momenteel een reis met hun kids aan het maken, en – mede voor de workshop – deden ze ook Griekenland aan. Op een uurtje van Athene huurden zij een villa waar de workshop plaatsvond. Met Mo, superchef uit Canada die het eten regelde en een goed gevulde koelkast met koud bier waren ze er klaar voor. Samen met een aantal supertoffe en gezellige Nederlandse collega’s (Rob, Axel, Leonard en Ralf) reisden we af richting Athene. Na een avondje tourist uithangen begon de dag erna de workshop, die drie dagen duurde.

Tijdens de workshop vertelden ze niet alleen over hun visie, maar ook hoe ze dit ten uitvoer brengen (zelf ga je ook aan de slag), en hun proces van beeldbewerking, workflow richting klanten, etcetera. Het gaat te ver om op alles in te gaan, maar samengevat in 1 woord: briljant. Lanny en Erika zijn niet alleen fotografisch gezien uiterst talentvol, ze weten het ook heel goed over te brengen en bovendien zijn het ontzettend leuke en relaxte mensen om tijd mee door te brengen.

Hun geweldige werk komt voort uit een combinatie van techniek, artistiek inzicht en een supergoede mentale instelling van keihard werken die hen in staat stelt beelden te maken die andere fotografen zouden beschouwen als ‘geluk’, of ’toeval’. Ze al hun kennis gedeeld in die drie dagen – geen enkel aspect van hun manier van werken is niet aan de orde gekomen en je kan ze echt vragen wat je wil – en ik denk dat ik voor alle deelnemers spreek als ik zeg dat dit ons ongelofelijk veel inspiratie en handvaten heeft gegeven om ons werk naar een hoger niveau te tillen! Hieronder een paar ‘behind the scenes’ shots van de workshop.

Considering the fact that an English summary is in place here (yes, you could use Google Translate and make fun of us Dutchies, go ahead…), I’d like to give you one word for Lanny and Erika’s BallsOut workshop in Greece: stupidly brilliant (ok, two words maybe). They gave everything they have – and more. Apart from their use of technique and the way they see the world and turn it into art, they showed us that the mental aspect is maybe even more important; good photo’s are not a matter of luck, it’s a result of very hard and persistent work and Lanny and Erika are very, very hard working and dedicated.

It’s been an incredible three days of fun and learning and we many new insights and tools to work with for the coming years, allowing us to truly raise the bar for ourselves. Thank you my Canadian friends; we’ll meet again! 

[raw_gallery id=”5884″]