Soms krijg ik van potentiële bruidsparen de vraag ‘waarom zouden we voor jou kiezen als trouwfotograaf op onze bruiloft?’.

Een éénduidig antwoord daarop laat zich niet zo makkelijk geven. Immers, dè reden waarom bruidspaar X mij boekt, kan zomaar anders zijn dan bruidspaar Y. En iedereen heeft andere wensen: waar ik in het ene geval een goede match zou zijn voor een bruidspaar, zou het kunnen dat in een ander geval een collega-fotograaf eigenlijk een betere keuze zou zijn. Vaak stel ik de (nogal flauwe) wedervraag: ‘geen idee, maar jullie kunnen dat misschien beter vertellen dan ik – wat is de reden dat jullie nu met mij spreken’? Soms moeten mensen best even nadenken over die vraag.

DE beste trouwfotograaf bestaat eigenlijk niet: ieder bruidspaar zal hierover een eigen idee hebben. En vaak is het ook een combinatie van factoren: een aansprekende fotostijl alleen is niet genoeg; de klik of het soort diensten en producten wat iemand levert bepalen ook of jullie gecharmeerd zullen zijn van een bepaalde fotograaf.

Waar moet je nu precies op letten bij het kiezen van een fotograaf voor jullie bruiloft? Graag geef ik je een paar tips die hopelijk als goed startpunt kunnen dienen.

  • Het allerbelangrijkst is de stijl van fotografie van een fotograaf. Van klassiek geposeerde beelden tot ruw, documentair werk – het aanbod is erg groot. Gelukkig is het voor jullie als bruidspaar vrij simpel en hoef je zeker geen deskundige te zijn op het gebied van fotografie: is het liefde op het eerste gezicht als je iemands werk ziet (net als met je verloofde, weet je nog? ;)), dan heb je een goed startpunt.Dus niet dat je zegt ‘mja, ziet er wel ok uit’, of dat je denkt ‘mmm….het is niet helemaal mijn ding maar goed, deze fotograaf heeft heel veel awards bij fotowedstrijden gewonnen’, maar simpelweg dat je hart een sprongetje maakt als je de beelden ziet van de betreffende fotograaf. De beelden moeten je vooral het gevoel geven dat je de dag weer herbeleeft.Als je denkt ‘ja, dit wil ik later als ik oud ben ook terugzien van mijn bruiloft’, dan heb je een goed startpunt! Op naar punt 2…
  • De zogenaamde mysterieuze ‘klik’ met de fotograaf. Dit is best belangrijk, en een heel goede reden om altijd eerst een vrijblijvende afspraak te maken voor een kennismaking. Het kan zijn dat je iemands stijl helemaal geweldig vindt, maar als je geen prettig gevoel hebt bij de persoon in kwestie, is het gevaar groot dat de chemie op de dag zelf niet goed werkt. Met een klik bedoel ik niet dat je per sé Best Friends Forever hoeft te worden met je fotograaf, maar het is wel fijn als jullie je comfortabel voelen bij de persoon die een hele dag in jullie nabije omgeving aanwezig is, en dat je die persoon het vertrouwen kan geven om zijn of haar werk te doen. Ook hier geldt: volg vooral je gevoel.
  • De producten die iemand levert zijn ook belangrijk. Uiteindelijk is hetgeen jullie in handen krijgen het tastbare bewijs in beelden van jullie bruiloft. Zorg er dus voor dat wat de fotograaf in kwestie levert, ook overeenstemt met jullie wensen. Willen jullie alleen een set losse digitale bestanden? Of liever ook een mooi album met het verhaal van jullie dag? En als jullie extra’s willen als losse nabestellingen of bijvoorbeeld een after-wedding shoot, kan dat dan ook?Ikzelf lever zowel digitale bestanden als een handgemaakt album en dat is iets waar mijn klanten mij specifiek op uitkiezen, maar het kan best goed zijn dat er bruidsparen zijn die mij niet als fotograaf kiezen omdat ze geen album willen – en dat is uiteraard helemaal ok! Het is raadzaam om van tevoren jullie wensen aan te geven zodat jullie weten of een eventuele afspraak zinvol is.
  • Net zo belangrijk is iemands werkwijze: de manier waarop iemand te werk gaat; spreekt jullie dat aan? Sommige fotografen zijn bijvoorbeeld de hele dag vrij sturend aanwezig (niet alleen tijdens de fotosessie of groepsfoto’s). Dat kan voor jullie heel prettig zijn, of juist helemaal niet. Ikzelf bijvoorbeeld leg alles eigenlijk het liefste vast zoals het op dat moment gebeurt, en niet anders – enkel tijdens fotosessies of groepsfoto’s neem ik de regie. Sommige fotografen werken graag helemaal alleen, sommigen met een assistent of 2e fotograaf. Ook in aanloop naar de bruiloft (voorbespreking) en het proces achteraf (bijvoorbeeld: zijn jullie betrokken bij het maken van het album ontwerp of niet) zit veel verschil in werkwijzen. Wat dit betreft is er geen ‘goed’ of ‘fout’, alleen de vraag: wat past het beste bij jullie en de bruiloft en waar voel je je prettig bij? Tijdens een kennismakingsgesprek kan iemand uitleggen hoe hij of zij te werk gaat, en dit is ook een mooi moment om hierover vragen te stellen
  • Professionaliteit van de fotograaf: vaak is dit iets wat zich op de achtergrond afspeelt. Iemand die heel goede foto’s maakt, hoeft niet per se ook heel professioneel te werken. Het probleem is dat je dit vaak pas merkt, op het moment dat er een probleem is.Iemand die professioneel werkt, stelt nette en duidelijke contracten op zodat je weet wat je precies mag verwachten (en dat je zeker weet dat niet iemand zomaar opeens afzegt). Een professionele fotograaf zorgt bijvoorbeeld ook voor backup apparatuur op de dag zelf, een noodplan in geval van ziekte of andere calamiteiten en een goed databeheer zodat er achteraf geen digitale bestanden verdwijnen.Bovendien mag je ervanuit gaan dat zo iemand ook adequaat op vragen per mail reageert als je die hebt, en op de dag zelf op een goede manier communiceert met niet alleen jullie, maar ook de andere gasten en leveranciers. En niet onbelangrijk: representatief is op de dag zelf, zowel qua kleding als gedrag.Doe een klein beetje onderzoek: ervaren, professionele fotografen staan inschreven bij de KvK, hebben van meerdere bruiloften portfolio materiaal online staan, sturen je een duidelijk contract bij boeking en beantwoorden eerlijk en open al je vragen. En tot slot kun je ook reviews van andere bruidsparen bekijken.
  • Niet geheel onbelangrijk: de prijs. Aan een goede trouwfotograaf die mooie foto’s en mooie producten levert, hangt een prijskaartje. Dat is nu eenmaal zo. Soms hoor je wel eens de opmerking ‘in de trouwbranche gaat alles 2x over de kop’, maar ik kan je garanderen dat wij trouwfotografen (en voor zover ik dat kan nagaan ook de andere leveranciers) die luxe absoluut niet hebben: daarvoor is er simpelweg te veel concurrentie en zou je jezelf enorm uit de markt prijzen. Wat ik wèl weet, is het maken van een trouwreportage veel tijd kost: denk bijvoorbeeld aan al het werk achteraf voor beeldbewerking en het album produceren. Een complete bruiloft, van A tot Z, kan wel een volledige werkweek aan tijd kosten. Die uren moeten allemaal worden doorberekend. Fotografen hebben veel geld geïnvesteerd in bijvoorbeeld goede fotoapparatuur, computer, etc. – kosten die zich uiteindelijk ook moeten terugverdienen via de doorberekende uren werk  Een beetje vergelijkend warenonderzoek kan geen kwaad en dan zullen jullie waarschijnlijk ook wel herkennen dat aan hoge kwaliteit een hoger prijskaartje hangt. Net als bij restaurants, fietsen of stukadoors. Het hangt uiteraard helemaal van jezelf af of je bereid bent dat geld ook uit te geven. Mocht je een fotograaf willen die eigenlijk wat boven budget ligt, dan kun je altijd overwegen om andere dingen uit je budget te schrappen: de foto’s zijn van blijvende waarde, ook lang na jullie bruiloft, dus best een kleine investering waard!

Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips. Heb je vragen? Laat hieronder in de reacties een vraag achter of neem contact met mij op!

Hieronder: een slideshow met een paar van de hoogtepunten van vorig jaar