Corona crisis en bruiloften

Het zal niemand zijn ontgaan: dankzij de corona crisis staat onze wereld momenteel redelijk op z’n kop. Prioriteit is natuurlijk de gezondheid en veiligheid van iedereen, dat staat voorop, maar er zijn natuurlijk een boel randzaken die ook beïnvloed worden. Zo ook bruiloften. Die mogen momenteel slechts in zeer beperkte vorm doorgaan en dat heeft impact voor zowel de bruidsparen, als de leveranciers die bij de bruiloft betrokken zijn zoals mijzelf als trouwfotograaf. Momenteel wordt er al flink verschoven met data naar het najaar en zelfs volgend jaar. Maar ik merk dat nu, nadat we van de eerste schok zijn bekomen, mensen ook weer durven te plannen en zelfs op kortere termijn weer hun bruiloft plannen.

groepsfoto hooge vuursche trouwfotografie in corona tijd

een groepsfoto als deze zit er voorlopig even niet in helaas; maar met wat afstand en minder mensen kun je als fotograaf ook iets moois maken

De actuele situatie en regels

Momenteel is, op het moment van schrijven, een bruiloft mogelijk, mits het maximaal 30 mensen betreft tijdens enkel de huwelijksvoltrekking, er voldoende afstand gehouden kan worden en zolang er geen trouwlocatie bij betrokken is die onder de horeca valt. Als het dus gebeurt, moet het op een plek zijn die kan garanderen dat er voldoende afstand wordt gehouden. Het verschilt per gemeente welke mogelijkheden en regels er zijn; laat je dus informeren!

Vanaf 1 juli is er wat meer ruimte: dan mogen er maximaal 100 mensen aanwezig zijn bij een huwelijksvoltrekking en, omdat trouwlocaties naar alle waarschijnlijkheid vanaf 1 juni weer in bedrijf mogen, is er ook weer een boel extra mogelijk wat borrel, diner, etc. betreft.

Onder het maximaal aantal aanwezigen vallen trouwens ook mensen die niet direct als gast aanwijsbaar zijn, zoals de fotograaf. Tip: via een live streaming camera kun je mensen die er niet bij kunnen zijn, toch laten meegenieten van de ceremonie. En een mooie fotosessie met jullie tweeën kan natuurlijk ook, daar is in deze opzet in ieder geval alle tijd voor. Maak er dan meteen een leuk uitje van: bestel een picnic mand bij een lokaal restaurant of deli zaak en maak een mooi tourtochtje met de trouwauto!

fotoshoot in corona tijd

met meer tijd en ruimte in het programma (of een andere dag) om de fotoshoot te plannen, kun je bijvoorbeeld beter gebruik maken van het mooie licht aan het einde van de dag!

Kortom, het is mogelijk te trouwen momenteel, mits (enigszins) aangepast. Voor wie toch al klein wilde trouwen met een klein groepje dierbare mensen is dit dus prima mogelijk. Een groter feest of een mooi diner of borrel kan dan altijd later nog een keer worden gegeven (voordeel: daar kun je nu nog even mooi extra voor sparen). Ik als fotograaf help je graag met het fotograferen van beide onderdelen. Bij mij was het altijd al mogelijk om een 2e dag tegen relatief gunstige tarieven bij te boeken en ik denk dat veel mensen hier de komende tijd gebruik van gaan maken.

Hoe verder?

Dat is nu nog lastig te zeggen. Het is goed denkbaar dat ook op de langere termijn bruiloften wat anders worden ingevuld.

Bijvoorbeeld kleinere, maar daardoor ook meer intieme bruiloften, met meer tijd voor elkaar en de aanwezige gasten. Meer tijd voor een extra shoot voor de bruiloft, of juist erna. Een uitgebreid diner in plaats van een feest, met veel tijd voor persoonlijke speeches. Of een spel avond in plaats van een feest. Lokaal trouwen en plannen om lokale ondernemers zoals trouwlocaties, bruidsmodezaken, taartenbakkers en bloemisten te ondersteunen. Er zijn tal van mogelijkheden.

diner bruiloft hooge vuursche corona

een speech tijdens het diner is altijd mooi om te zien en te fotograferen omdat het de verbinding tussen mensen zo mooi weergeeft – dit zal niet anders zijn in het ‘post-Corona crisis’ tijdperk!

Ik als trouwfotograaf probeer ook zo flexibel mogelijk te zijn en mij aan te passen. In de praktijk betekent dit dat ik het van de locatie laat afhangen hoeveel ik mij beweeg. Op plekken waar veel ruimte is, en zeker buiten, zal ik als fotograaf nauwelijks beperkt zijn mijn werk te doen. Afgezien daarvan werk ik ook met telelenzen, zodat het houden van afstand nog makkelijker is. Ook denk ik graag mee met een mooie invulling van een bruiloft en ben ik flexibeler wat betreft de duur van een reportage: tot en met augustus fotografeer ik ook graag kortere bruiloften van minder dan 6 uur voor diegenen die wat kleinschaliger willen trouwen.

Als trouwfotograaf geloof ik enorm in de kracht van foto’s en de momenten en herinnering die ze vastleggen, en ik denk dat dit in deze tijd des te belangrijker is. Laat je dus niet uit het veld slaan, organiseer je bruiloft en laat het zo mooi mogelijk vastleggen!

Vragen of opmerkingen? Stel ze in de facebook comments hieronder, of neem contact met mij op!